söndag 29 november 2009

Startar firma

Jag fick reda på att man bör ha en rörelse när man äger en jordbruksfastighet för då kan man använda de - pyttesmå - inkomsterna från "jordbruket" för att renovera huset. Jag arrenderar redan nu ut vissa av dödsboets ängar gratis till en ekonomisk förening som har fårskötsel i byn. Där är jag medlem och andelsägare. Min tanke är att firman ska stå för andelsägandet så kan jag få tillbaka andelar i kött och ull - som jag kan vidareförädla och sälja. Det ger ju inga stora pengar men en liten rörelse blir det i alla fall.
I huset har det varit handelsbod sedan 20-30-talet så det känns naturligt att starta upp i anslutning till hemmanet. Dessutom finns mycket odlingsmark som skulle kunna arrenderas ut och flera halvt förfallna lador som skulle kunna rustas till enkla övernattnings stugor. Dessa skulle kunna hyras ut till stressade storstadsmänniskor som inte vill ha annat än lugn och frisk luft.
Mina ideer kommer till mig i en strid ström. När min mottagare numera är inställd på rätt frekvens. Jag hörde om någon som odlade rosenrot i liknande klimat - med ljus dygnet runt under den korta sommaren ... kanske det kan vara något. Mandelpotatisen växer så det knakar i sandjorden och det finns massor med gammal kogödsel som jag kan berika jorden med. Allt blir ekologiskt odlat vilket innebär att det blir hållbart.
Och det bästa av allt är att jag kan prova. Jag har inga måsten och krav. Det känns mest som något roligt!!



1 kommentar:

  1. Hej igen. Det här låter så spännande. När vi hade torpet (ca 4 års sen) så var det som så att man så fort man äger en jordbruksfastighet automatiskt har ett företag. Man måste altså redovisa allt via en såkallad N-blankett. Har man inga utgifter/inkomster på bruket så skriver man bara att det är "vilande". Du är altså just i detta nu företagare under förutsättning att gården är registrerad som en jordbruksfastighet.

    Då, tror inte det har förändrats, så fick man inte renovera bostadshuset men därimot ladugård och liknande. Så måste man ha inkomster för att kunna dra av utgifter. Med andra ord, det är inte så enkelt som många säger. Det är en djungel
    med alla regler hit och dit. Mitt tips är att du själv tar reda på vad som gäller direkt från ursprungskällan, dvs skattemyndigheten, eller en revisor.

    Du såg väl länken jag lämnade i förra kommentaren? Det var till en sida på LRFs sida...
    Ha det bra. :)

    SvaraRadera